Orthomoleculaire geneeskunde en fytotherapie

Orthomoleculaire geneeskunde

Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid: klik hier.....

Orthomoleculaire voedingssupplementen bevatten macro- en micronutriënten (mineralen, vitaminen, aminozuren, vetzuren en bio actieve stoffen) die ons lichaam en onze hersenen nodig hebben om te kunnen functioneren. Deze stoffen komen ook in onze voeding voor. Door onvolwaardig te eten, medicijngebruik, mentale of fysieke stress, door ziekte of wanneer het lichaam voedingsstoffen niet (meer) goed kan opnemen kunnen nutriëntentekorten ontstaan.

Met voedingssupplementen kunnen deze tekorten worden aangevuld. Ook kunnen orthomoleculaire voedingssupplementen zonder dat er sprake is van een tekort een therapeutische werking hebben.

Orthos is een Grieks woord dat staat voor recht, juist of gezond. Moleculair betekent: betreffende de moleculen. Dus orthomoleculaire geneeskunde betekent zoveel als het toepassen van de juiste stoffen om de gezondheid te bevorderen zonder schade te berokkenen aan het lichaam. De term “Orthomoleculair” werd het eerst gebruikt door Linus Pauling, een biochemicus die hoge dosis vitamine C toepaste ter behandeling van vrijwel alle ziekten. In de jaren ’50 van de vorige eeuw ontdekte Abram Hoffer dat hoge doses vitaminen gunstige invloed hadden op mentale aandoeningen als bijvoorbeeld schizofrenie.

 


Fytotherapie

Fytotherapie is gebaseerd op kruidenextracten. Deze worden over het algemeen ingezet om het functioneren van een orgaan te ondersteunen of te stimuleren.