Wat verstaan we onder het microbioom?
De microbiota is de verzamelnaam voor alle bacteriën en andere micro organismen die in en op ons lichaam leven. De meeste daarvan zitten in onze darmen, zo’n 1,5 kilo. Andere bacteriën bevinden zich op o.a. onze huid, in onze mond- en keelholte en in de vagina bij vrouwen. Elk orgaansysteem heeft zijn eigen microbiota. De microbiota bestaan uit duizenden verschillende soorten micro organismen die met elkaar en met ons in balans leven en bijdragen aan onze gezondheid. Wanneer de balans tussen goede en “slechte” micro organismen goed is leven zij in harmonie met elkaar en spreken we van symbiose. Een verstoorde balans, dit noemen we dysbiose, kan leiden tot gezondheidsklachten en zelfs ziekten. De microbiotia + genetische informatie van de micro organismen noemen we het microbioom.
Waarom is een gezond microbioom zo belangrijk?
Het microbioom heeft invloed op bijna alle processen in het lichaam. Wanneer het microbioom dysbiotisch is of onvoldoende divers, kan dat negatieve effecten hebben op andere organen en lichaamsfuncties. 2000 Jaar geleden kende de Ayurvedisch geneeskunde al het gezegde: “de moeder aller ziekten huist in de darm”. Hoe waar dit blijkt te zijn beginnen we steeds meer te ontdekken als we zien welke klachten veroorzaakt kunnen worden door een ongezond microbioom. Dat het onderwerp Microbioom “hot” is blijkt uit de vele duizenden studies die momenteel gedaan worden naar het microbioom.
Welke klachten hangen samen met onze darmen, ons microbioom?
- In de eerste plaats natuurlijk alle darmziekten
- Spijsverteringsklachten
- Prikkelbaar darmsyndroom
- Immuniteitsproblemen (slechte weerstand)
- Astma, bronchitis, longziekten
- Eczeem, psoriasis, acné, rosacea
- Depressie, Alzheimer, Parkinson, ADD, ADHD, Autisme
- Hart - en vaatziekten
- Diabetes
- Overgewicht
- Auto immuunziekten als reuma, MS, Hashimoto etc
- Allergieën, hooikoorts
- Leververvetting
- Fibromyalgie, Chronisch vermoeidheidsyndroom
- Long Covid
- Voedselintoleranties
- Cholesterolproblemen
Het is mogelijk om de microbiota van jouw darmen te laten onderzoeken door middel van een ontlastingstest. Het is heel eenvoudig. Je vraagt bij mij een testkit aan voor microbioom onderzoek. Deze haal je op of wordt opgestuurd. Hierin zitten 2 buisjes die je vult met ontlasting en opstuurt naar een laboratorium. De hele testkit past in de brievenbus. 2 Weken na insturen ontvang ik het rapport van het onderzoek. Tijdens een consult vertaal ik de uitslag naar een voor jou op maat gemaakt behandelplan.
Wat precies de behandeling zal zijn is natuurlijk afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek. Goede voeding, die voldoende fermenteerbare vezels (ik bedoel geen donker brood) bevat is de basis. Oorzaken die hebben geleid tot de verstoring van de darmen worden achterhaald en waar mogelijk aangepakt. Denk daarbij aan stress, onvolwaardige voeding, te weinig beweging, medicijngebruik, exotische micro organismen. Ook kunnen supplementen geadviseerd worden.