Hoe kunnen we zelf meewerken aan versoepeling van de corona maatregelen?

De bottleneck voor het al dan niet opleggen/handhaven van beperkende maatregelen is het aantal opnames in de ziekenhuizen: zowel op de cohortafdelingen als op de IC’s.  Met andere woorden, als de ziekenhuisopnamen dalen, kunnen de coronamaatregelen versoepeld worden.

 

Bijna een jaar met beperkende maatregelen

We zitten nu bijna een jaar in lockdown, met beperkende maatregelen die desastreus zijn voor heel veel ondernemers, kinderen, jongvolwassenen, mensen die op een gezondheidsbehandeling wachten, ouderen, kortom alle mensen hebben er meer of minder last van.  De vraag is of de schade ten gevolge van de beperkende maatregelen niet veel groter is dan de schade door de ziekte corona. Wie het weet mag het zeggen.

 

Het vaccin

Net als iedereen heb ik de hoop dat we door vaccinatie tegen het Coronavirus ons normale leven weer zullen terugkrijgen.  Maar is dat zo? Werkt het vaccin? Wat als het virus muteert? Wat als de toelevering van de vaccins stagneert?

Het virus

Een virus is slim en wil zo veel mogelijk mensen besmetten om te overleven. Dat is evolutionair bepaald. Dus wat doet een virus: het muteert. Er wordt een vaccin gemaakt en als het vaccin er goed en wel is, muteert het virus. Het is een beetje als met criminelen. Ze zijn de politie altijd een stapje voor. Iemand met een goede gezondheid, kan het coronavirus doormaken, zonder ernstig ziek te worden en ontwikkelt antistoffen tegen het coronavirus.

Angst

Veel mensen hebben last van angst. Angst om ziek te worden van corona en zelfs angst eraan te overlijden. Kijk naar de cijfers. De kans dat je aan corona gaat overlijden is heel klein.  Deze angst is ziekmakend. Wees voorzichtig, maar laat angst niet jouw leven bepalen.

Kom zelf in actie

Zolang we nog niet weten of het vaccin de oplossing gaat zijn en zolang we lang nog niet allemaal gevaccineerd zijn, is er iets wat we zelf kunnen doen: gezonder gaan leven. Gezond leven verbetert jouw immuniteit (weerstand). Je bent niet alleen beter bestand tegen het coronavirus en zijn mutaties, maar tegen alle virussen. En een gezonde leefstijl verkleint ook het risico op heel veel andere ziektes. Ik zou zeggen een win-win situatie. Kortom: neem je verantwoordelijkheid en kom in actie om zo gezond mogelijk te worden.  De zorg moet ontlast worden.

Hoe kun je dit aanpakken?

Ik ben me ervan bewust dat je niet binnen 1 of 2 weken ineens veel gezonder bent. Maar elk stapje is er één in de goede richting en niets doen is geen optie. Begin met kleine stapjes en breidt deze uit;

-        Beweeg dagelijks, liefst in de buitenlucht

-        Slik vitamine D3 25 mcg per dag. Je kunt het overal kopen. En het is niet duur.

-        Laat de alcohol af en toe staan

-        Probeer 250 g groenten per dag te eten (seizoengroenten zijn beschikbaar en niet duur)

-        Verminder gebruik van zoetigheid

-        Probeer per nacht 8 uur te slapen

-        Onderhoud sociale contacten op afstand of online

-        Als je overgewicht hebt, probeer een halve kilo per week kwijt te raken met bovengenoemde maatregelen

-        Zoek een buddy om je doelstellingen te bepalen en te halen

 

Aandacht voor de kracht en waarde van een gezonde leefstijl

 

Mijn wens is veel gezondheid en geluk voor iedereen. Laat ieder van ons naar zichzelf kijken wat hij of zij kan doen. Dat is mijn interpretatie van wat onze premier bedoelt met: “we moeten het samen doen”.  Alleen mis ik tot nu toe heel erg de aandacht voor gezond leven als belangrijke factor in de aanpak van de coronacrisis en de vermindering van de zorglast.  Vandaar mijn schrijven.