MEDICIJNRESTEN IN DRINKWATER

Er is veel aandacht voor klimaat en milieu. Een onderwerp dat mij na aan het hart ligt en waar ik al eens eerder een blog over schreef in 2018: medicijnen in drinkwater.

Regelmatig horen we in het nieuws dat de drinkwaterbedrijven niet meer in staat zijn om medicijnresten uit ons drinkwater te halen. Vervolgens een luide roep, dat de drinkwaterbedrijven betere methodes moeten bedenken om dit wel te kunnen doen. Vissen worden steriel door de anticonceptiepil in het water en via drinkwater gebruiken we allemaal diclofenac.

 

STOPPEN MET ONNODIG SLIKKEN: BETER VOOR ONS EN BETER VOOR HET MILIEU

 

Zou het niet veel eenvoudiger zijn om eens kritisch te gaan kijken naar de hoeveelheid medicijnen die we met zijn allen slikken? Is het echt wel nodig dat we zoveel medicatie slikken? En zou het niet beter zijn voor ons en dus ook voor ons milieu als we minder medicijnen tot ons nemen? Dat wat we niet slikken komt tenslotte ook niet via de urine en ontlasting in het oppervlaktewater en de rivieren terecht.

 

WAT CIJFERS VAN MEDICIJNGEBRUIK OP EEN RIJTJE

 

Om een idee te geven hoeveel medicatie er geslikt wordt in Nederland heb ik een opsomming gemaakt van meest geslikte medicijnen uitgedrukt in het aantal mensen dat ze dagelijks slikt peildatum 2021 (bron: Zorginstituut Nederland). Ik wist dat het veel was, maar schrok er toch van.

Aantal mensen dat per dag de genoemde medicijnen slikken.

- Pijn bestrijdende middelen: 2,5 miljoen

- Maagzuurremmers: 2,3 miljoen

- Cholesterolverlagers: ruim 2 miljoen

- Anticonceptiva: 1,5 miljoen

- Antidepressiva: 1,1 miljoen

- Diabetesmiddelen: 844.000

 

Totaal aantal gebruikers van geneesmiddelen: 11,2 miljoen.

Jaarlijks belanden 27.000 mensen in het ziekenhuis door foutief medicijngebruik.

Medicatie is doodsoorzaak nummer 3 in Nederland. (Bron: Joga Brouwers, journalist NPO maart 2019)

 

STOPPEN MET MEDICATIE?

 

 

Mijn advies is niet om meteen te stoppen met medicatie. Kijk eens kritisch naar wat je slikt. Denk eens na of je gezondheidsklachten misschien op een andere manier kunt verhelpen, zonder daar medicatie voor te slikken. Overleg met jouw behandelend arts of je de medicatie die je slikt nog echt nodig hebt. Hoe minder medicatie je slikt, hoe beter voor jou en hoe beter voor onze leefomgeving. En ja soms is medicatie echt nodig en is het goed dat het er is. 

 

EEN POSITIEF GELUID: PROEF TEGEN MEDICIJNVERSPILLING BESPAART NU AL 600.000 EURO EN HET MILIEU!

 

Er loopt een proef waarbij medicatie die niet (langer) gebruikt wordt, kan worden teruggebracht naar de apotheek en niet zo als vroeger wordt weggegooid. Dat is niet alleen een besparing in kosten, maar ook voor het milieu. Bron: Algemeen Dagblad 27 oktober 2022.