Bewust slikken voor een gezond intern en extern milieu

Symptoombestrijding

Je hebt hoofdpijn en kan dat op dit moment helemaal niet gebruiken. Je pakt een paracetamol en 10 minuten later zakt de hoofdpijn. Of je hebt last van jouw gewrichten. Je krijgt van de huisarts een receptje voor een ontsteking remmer en gaat die slikken, samen met een maagzuurremmer.

We zijn ziek of hebben pijn. In plaats van ons af te vragen wat de oorzaak van de pijn of ziekte is nemen we een pilletje en gaan we verder.

Het medicijn dat we slikken heeft helaas ook nadelige bijwerkingen. Daarvoor slikken we een medicijn erbij. Als de pijn of het ongemak voorbij is stoppen we met het slikken van de medicijnen. Soms gaan de gezondheidsklachten niet over en het slikken van medicijnen wordt chronisch.

Natuurlijk <> Niet natuurlijk

Medicijnen worden vaak afgeleid van planten of kruiden. De meest werkzame stof uit de plant of het kruid wordt geïsoleerd en synthetisch nagemaakt. Op deze manier is het medicijn te patenteren. Deze synthetische stof is niet “compatibel” met ons lichaam. Ons lichaam herkent het niet als natuurlijk, maar als lichaamsvreemde gifstof. En zal het nadat het zijn werking heeft gehad moeten afbreken.

Intern milieu

Net als andere toxinen wordt dit gedaan door onze ontgiftende organen. Na ontgiften door lever, darmen en nieren verlaten gifstoffen via

urine en ontlasting het lichaam. Zolang onze ontgiftende organen dit kunnen bolwerken merken we niets. Lukt dat niet meer en krijgen we last, dan spreken we van bijwerkingen. Om deze bijwerkingen te behandelen komt er een medicijn bij. Hoe meer medicijnen hoe meer ons interne milieu vervuild zal raken met deze onnatuurlijke stoffen.

Extern milieu

De medicijnen die we met zijn allen slikken komen via het toilet in de riolen en daarmee in ons milieu terecht. U zult denken: die gifstoffen kunnen ze toch uit het drinkwater filteren? Nee, helaas dat lukt niet. Bij u en mij komen uit de kraan resten van medicijnen zoals de

anticonceptiepil, antidepressiva en nog veel meer medicijnen.

Bewust slikken

Is het fout om medicijnen te gebruiken? Ben ik tegen medicijnen? Nee, medicijnen kunnen noodzakelijk en levensreddend zijn of schade

aan het lichaam voorkomen. (En soms kun je die hoofdpijn echt niet gebruiken).

Wat we wel kunnen doen is bewuster omgaan met het nemen van medicijnen. In de eerste plaats om ons eigen interne milieu zo min mogelijk te belasten maar ook om onze natuurlijke omgeving vrij te houden van schadelijke stoffen. Alles wat in onze leefomgeving is zal uiteindelijk weer bij onszelf terechtkomen.

Als je pijn of een ander ongemak hebt, vraag je dan eens af wat de oorzaak kan zijn. En of het op een natuurlijke manier op te lossen is: BETER VOOR JEZELF EN BETER VOOR JOUW OMGEVING.