Hooikoorts

Afgelopen weekend was het dan zover: heerlijk lenteweer. Lekker naar buiten om te genieten van het zonnetje. Behalve als je hooikoorts hebt. Het uitlopen van bomen en struiken kan klachten veroorzaken: overmatig niezen, jeukende ogen, loopneus, benauwdheid en vermoeidheid. De hooikoortsperiode is aangebroken. Deze kan wel duren tot oktober.

 

Hoe vaak komt het voor?

De laatste jaren neemt het aantal mensen, dat hooikoortsklachten heeft toe. Men vermoedt dat het milieu, roken, toenemende

hygiëne en het veranderende klimaat een rol spelen. Zo blijkt dat kinderen die opgroeien op een boerderij en dus op jonge leeftijd veel in contact zijn geweest met verschillende "beestjes" en viezigheid, minder kans hebben om allergieën als hooikoorts te ontwikkelen. Door de stijging van de gemiddelde temperatuur, hebben mensen een langere periode last van hooikoorts en zijn er steeds meer mensen die hooikoorts hebben.

  

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie voor het stuifmeel van bomen, kruiden, bloemen en grassen. Het stuifmeel komt in aanraking met de slijmvliezen van neus, ogen, oren en longen en veroorzaakt daar een allergische reactie. Dit kan zich uiten in tranende ogen, neusloop, oorpijn, benauwdheid, hoest, zwelling van de huid en vermoeidheid. Zonnig, warm weer en wind vergroot het aantal pollen in de lucht en daarmee de klachten.

 

Kruisallergieën

Bij de allergieën voor pollen treden vaak kruisallergieën op. Pollen-verwante voedingsmiddelenallergieën, zoals kruisallergieën ook

genoemd worden, komen vaak voor bij hooikoorts. Naast het hebben van een berkenallergie is men dan meestal ook allergisch voor appel en/of peer. Het eten van een appel of peer kan jeuk in de mond, zwelling of zelfs een ernstige allergische reactie, anafylactische shock veroorzaken.

 

Hoeveel komt het voor?

Naar schatting heeft 10% van de Nederlandse bevolking jaarlijks minimaal 1x last van hooikoorts.

 

Wat kun je eraan doen?

Er zijn verschillende behandelmethoden tegen hooikoorts. Zij zijn te verdelen in methoden die de symptomen onderdrukken en methoden die de aandoening geleidelijk aan doen verdwijnen. Verder wordt geadviseerd, wanneer je hooikoorts hebt, om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Niet erg aantrekkelijk als de zon schijnt.

 

Reguliere behandeling

Antihistaminica zijn middelen die de symptomen van hooikoorts onderdrukken door de histamine die vrijkomt bij de allergische reactie te blokkeren. Stop je met slikken dan komen de klachten terug. Verder zijn er oogdruppels en neussprays om respectievelijk de klachten aan ogen en neus te verminderen. Om benauwdheid tegen te gaan zijn er luchtwegverwijders en inhalatiecorticosteroïden. Desensibiliseren is een methode waarbij je gedurende een aantal maanden vóór de hooikoortsperiode blootgesteld wordt aan een beetje van het allergeen (de stof waar je op reageert). Dit kan door middel van orale middelen of via injectie. De behandeling duurt 3 tot 5 jaar en resulteert in een verminderde gevoeligheid voor hooikoorts of het verdwijnen ervan. Per desensibilisatiekuur worden maximaal 3 allergenen behandeld.

 

 

Complementaire behandelingen

Behandelingen die gericht zijn op het moduleren (regelen) van het immuunsysteem kunnen de klachten die gepaard gaan bij hooikoorts

gunstig beïnvloeden. Er zijn diverse complementaire behandelingen die met succes toegepast worden in de behandeling tegen hooikoorts. Een nieuwe wetgeving verbiedt sinds 14 december 2012 om gezondheidsclaims te verbinden aan complementaire behandelingen, zonder dat voor die behandelingen uitgebreid wetenschappelijk bewijs is geleverd. In het kader van de behandeling van hooikoorts is het interessant om informatie te lezen over bioresonantietherapie, orthomoleculaire geneeskunde en homeopathie.